Join kawasan gadis cantik jejaka tampan

Sunday, September 28, 2014

Tips menjadi wanita berjaya

Assalamualaikum

 AWAS : 360 

1. Ingat Bahawa Setiap Insan Yang Hidup Mempunyai Masalah

Apakah masalah anda? Anda tidak mempunyai pekerjaan? Mungkin anda berfikir bahawa setelah mendapat pekerjaan semua masalah akan lenyap. Mereka yang mempunyai pekerjaan juga bermasalah. Mereka mengeluh kerana terpaksa bangun pagi untuk ke tempat kerja setiap hari kerja. Dan ratusan, mungkin ribuan pekerja mendapat kerja yang tidak mereka sukai.

Sesetengah  orang pula beranggapan bahawa masalah mereka timbul kerana terpaksa melapor diri kepada seorang ketua. Tetapi ramai ketua yang menghadapai masalah, sama ada dari segi perhubungan atau pun pengurusan kakitangan.

Jadi bagaimanakah keadaan dengan mereka yang berjaya? Adakah mereka terkecuali daripada menghadapi masalah? Sebenarnya setiap kejayaan tidak menghapuskan masalah, ia melahirkan masalah yang baru. Terimalah ini sebagai satu hakikat hidup seharian.

2. Setiap Masalah Mempunyai Jangka Masa Yang Terhad

Setiap masalah akan berakhir. Lambat laun ia akan pergi jua.

Ketepatan kenyataan ini adalah jelas kalau kita menoleh kebelakang melihat sejarah manusia. Tamadun manusia menghadapi detik-detik kegemilangan dan juga kejatuhannya. Institusi kamanusiaan yang menghadapi suasana kemelesetan akan satu ketika nanti menuju kemercu kejayaan secara perlahan-lahan.

3. Setiap Masalah Harus Mempunyai Pengaruh Positif

Setiap masalah mengandungi bahan atau ramuan rahsia potensi yang kreatif, sama ada untuk diri anda atau pun orang lain. Masalah yang dihadapi oleh seseorang boleh dijadikan modal perniagaan yang menguntungkan untuk orang lain. Contohnya, seseorang yang pernah diisytiharkan muflis oleh mahkamah boleh bertindak sebagai seorang panasihat kepada mereka yang akan diumumkan sebagai muflis.

Masalah yang dihadapi oleh seseorang boleh memberi kesempatan atau peluang baik kepada orang lain.

4. Setiap Masalah Boleh Mengubah Sikap Anda

Sebagai contoh, kita kadang kala tersua dengan seorang jurujual yang berjaya. Tetapi bila diselidiki, ia berkelulusan dalam bidang sejarah dan pendidikan yang tidak ada kaitan dengan kerjayanya.

Sebenar ia dahulunya bekerja sebagai guru. Tetapi sebagai seorang guru yang menjemukan, ia telah menimbulkan banyak masalah kepada majikannya hingga ia diberhentikan kerja. Kerana marah disebabkan pemberhentian kerjanya, ia berazam untuk menunjukkan kepada masyarakat bahawa ia juga boleh berjaya dalam hidup.

Kini ia bersyukur kerana dibuang kerja kerana peristiwa itu membuat ia sangat marah hingga bertekad untuk terus berusaha hingga berjaya.

5.  Anda Boleh Buat Pilihan Untuk Mengawal Masalah

Anda mungkin tidak dapat mengawal masalah. Tetapi anda boleh merancang tindakan balas terhadapnya. Sekiranya anda mengawal rancangan tindakan balas terhadap masalah hidup, bermakna anda telah dapat mengawal masalah yang melanda diri sendiri.

Masalah boleh membuat anda lemah atau sebaliknya. Ia juga boleh membuat anda hidup dengan lebih baik ataupun menderita. Semuanya bergantung kepada diri anda.

6. Setiap Masalah Mempunyai Tindak Balas Yang Negatif dan Positif

Akhir sekali, orang-orang yang cekal hati boleh terus hidup walaupun dalam keadaan yang menyulitkan. Kerana mereka memilih untuk bertindak balas secara positif dalam keadaan sulit atau berbahaya walaupun ia bukan satu perkara yang mudah.

Misalnya, apakah tindak balas positif jika seseorang itu menghadapi masalah kewangan yang rumit? Dalam situasi ini apakah tindakan positif yang harus diambil? Larikan diri daripada penagih hutang? Mencari jalan keluar seperti minum hingga mabuk atau sebagainya?

Tidak! Tindakan balas negatif itu hanyalah penyelesaian sementara yang boleh membuahkan lain-lain masalah baru.

Tindakan positif terhadap masalah itu memerlukan semangat yang kuat untuk membuat langkah pertama. Ia memerlukan keberanian untuk bersemuka dengan penagih hutang dan berunding secara jujur dan terus terang. Jika mereka berkeras, maka jalan paling baik yang harus diambil secara undang-undang dan terhormat ialah menerima diisytiharkan sebagai muflis oleh mahkamah.

Pendek kata "Sekiranya anda tidak dapat selesaikan masalah, maka anda harus mengendalikannya".



Penulis menemui jawapan ini dalam buku "Tough Times Never Last, But Tough People Do" oleh Dr. Robert H. Schuller dan ingin berkongsi dengan semua pembaca tentang bagaimana untuk menuju kejayaan. 6 petua ini dipetik daripada buku tersebut.

 Sumber : Artikel iluvislam.com

Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Thursday, August 28, 2014

Feedback : Cool Hijab Hair Serum

Assalamualaikum

Dah dua minggu lebih Rara guna serum rambut Cool Hijab ni. Sejak dari kali pertama pakai di entry ini
sehinggalah hari ini , feedback Rara masih sangat berpuas hati.. :) Serius. Boleh dikatakan, setiap kali nak keluar dari rumah pada waktu siang hari, Rara akan sapu dulu kulit kepala dan rambut nie dengan serum Cool Hijab. Bukan apa, serum ini seolah-olah sebagai persediaan buat Rara untuk menghadapi hari-hari yang panas sejak akhir-akhir ni.


Kebetulan, sekarang nie Rara sibuk dengan bisness tudung  #SupportGazaShawl maka hampir setiap hari jugak la Rara guna serum nie untuk keluar untuk pos shawl, jumpa pelanggan, beli kain dan sebagainya.. Dengan mengamalkan dua titis serum rambut Cool Hijab ni, letih-letih pun masih segar je kulit kepala. Alhamdulillah. 

Kelebihan yang paling Rara jatuh cinta sangat dengan serum Cool Hijab nie adalah apabila cuaca panas dan kepala berpeluh, ia akan kembali bertindak menyejukkan kepala.  Bau wangi pula tahan lama, lepas bukak tudung boleh bau harum je rambut..Feeling princess sangat i olls :P


FUNGSI / KELEBIHAN COOLHIJAB 



RAMUAN / KANDUNGAN COOLHIJAB HAIR SERUM 

Baiklah, secara keseluruhannya, disini Rara nak senaraikan feedback Rara sendiri selepas 2 minggu mengamalkan serum rambut Cool Hijab nie.

1. Rasa sejuk/berangin selepas beberapa saat pakai serum Cool Hijab. Selesa ! :)
2. Bertindak sebagai minyak angin apabila pening kepala akibat cuaca panas. Lega :)
3. Rambut jadi lebih lembut
4. Rambut jadi wangi


Terbaik..... ! Thumb up


Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Sunday, August 24, 2014

Photoshoot Gaza Shawl

Assalamualaikum

Alhamdulillah, Photoshoot Gaza Shawl terbaru ini menandakan saya masih dengan #suportgazashawl. Dalam instagram saya @masturarara , hari2 ada update terutama bila tengah pakai shawl ni.

Entry #supportgaza shawl sebelum ini --> Support Gaza Shawl ~ Ekspresi Sokonganmu.

Tak sabar nak tunggu hujung bulan ni. Sebahagian hasil daripada pembelian anda semua, kita kumpul siap-siap untuk didermakan kepada saudara islam kita di Palestin sana. Semoga lancar jawapan kita bila Allah soal di akhirat nanti :) Walaupun sumbangan kita tidaklah sampai mampu sediakan rumah baru untuk setiap mangsa, tapi bila kita ikhlas, nilai keikhlasan itu lah yang Allah kira nanti. InsyaAllah. 

Tadi tengok berita, hari ni Zionis bedil apartmen kediaman penduduk. Wanita, kanak-kanak, orang awam... cedera parah...ada yang terbunuh. Dimanakah sifat kemanusiaan Zionis???

*************************************

Buat mereka yang ingin turut sama membeli dengan Rara sambil menderma kepada penduduk Palestine yang memerlukan, bolehlah usha gambar di bawah untuk lihat shawl yang Rara jual ni. 

Pengumuman : #Support Gaza Shawl dibuka untuk tempahan secara borong. Semenanjung Malaysia, Sabah Sarawak, Brunei dan Singapura. Terima kasih kerana menyokong kami.


Material : Chiffon High Quality
Harga : RM39 tidak termasuk postage
Postage : RM6
C.O.D : Kota Bharu & Wakaf Bharu
Berminat? Whatsapp/sms 01127799383
Selamat menderma..

Labuh ~ Selesa
#SupportGazaShawl ~ Ekspresi Sokonganmu

Kredit gambar 
Photographer : @domeyleo
Facebook : Domey Leo 
Contact : 016-9449377 sms/call/whatsapp for detail.
#displaymoment #domeyleophoto




Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Friday, August 22, 2014

Perbezaan 2010 & 2014 - Mastura Rara

Assalamualaikum

Buat makluman diri sendiri, aku telah pun tamat pengajian peringkat ijazah pada dua bulan yang lepas ! Namun terlalu banyak perkara yang menarik perhatian aku sebelum ni sehinggakan aku hampir lupa untuk mengucapkan syukur pada Allah S.W.T yang selama ini telah dan selama-lamanya akan menjaga aku sehingga berjaya juga aku habiskan pengajiaan selama 4 tahun di UPSI, Perak..

Alhamdulillah.. Kalau adik-adik nak tahu, lepas saja tamat pengajian, u all akan rasa ringan otak semacam jer…hehe… mungkin sebab sudah tidak perlu lagi menyimpan sebahagian daripada bahagian dalam otak ni untuk perkara-perkara ilmiah. Mungkin?! Dah tak perlu risau tentang assignment yang banyak, dah tak perlu jimat duit agar tidak makan megi di hujung semester, dah tak perlu belajar untuk test dan exams, dan yang paling lega buat aku, dah tak perlu risau akan keadaan dan kesihatan keluarga di kampung…. J 

Malam ni rasa teruja sangat nak share gambar diri sendiri pada minggu pertama di UPSI sewaktu 2010 dan gambar minggu terakhir di UPSI pada 2014.Jeng jeng jeng…. Hahaha

-2010-
Hi ! Sy junior. Baru je lepas minggu suai kenal. Hai UPSI




-2014-
Hi ! Saya senior. Lepas submit tesis ni, balik kampung. Bye UPSI



                                                  
                                                    2010                                                             2014


Tudung
Shawl. Cara pakai shawl ada 1 jer. Maklumlah, style shawl baru mula menular dalam kalangan remaja masa ni.
Masih suka pakai shawl sampai sekarang, cuma dalam gambar ni pakai bawal sebab masa ni nak pegi jumpa pensyarah, hantar thesis. Boleh je pakai shawl, tapi rasa macam tak formal. (Alah macam pakaian formal sangat =p) Innocent sangat depan lect, bertudung bawal brooch kiri kanan chu olls. 

Kening
Cukoq. Waaaaaa pasaipa dulu aku tak tau kata cukoq kenin tu harem? -_- jahilnya !!
Dalam gambar ni kening asli, tapi dalam gambar lain di instagram, kening mcm shin chan, ikut trend konon.

Muka
Jerawat. Sebab hormone tengah sesuaikan diri dengan tempat yang baru, air paip baru, makanan baru, semua lah baru
Tak ada jerawat. Sebab amalan pemakanan yang baik, pengambilan Emilay Clear Spot secara berkala, dan emosi yang stabil. Tapi ada black head atas idung.

Weight
4*
3*

Favourite Colour
Pink !
Masih obsess dengan pink namun tahap yang boleh dikawal.

Shoes
Kasual pink B.U.M equipment
Crocs pink RM9.90

Handbag
Black. My mother belikan.
Pink. Dapat percuma lepas jadi model bag untuk bisness online orang

Handphone
Pink. Nokia
Still Pink. Nokia. Cuma sekarang ada tablet. asus

Personal Status
Single. Dia curang. Dia kata girlfriend baru dia lebih baik. 
Single. Dia tarik diri. Dia kata dia aku terlalu perfect. 

Accessories
Gelang getah hitam. Jam hitam. Rantai hitam. (tapi tak nampak). Sebab dulu aku fanatic dekat Avril Lavigne. Inilah hasilnya !
 -_-
Masih teringin nak pakai rock2 macam Avril tetapi kematangan membuatkan aku lebih rasional dalam pemilihan aksesori. Dalam gambar ni tak pakai apa2 aksesori sebab nak jumpa pensyarah je pun. Tapi kalau pegi event or jalan2 pakai lah jugak kadang2 gelang yang feminine sebab dah minat Taylor Swift.


Hehe... engkorang pula macam mana? Share la :') Kelakar tengok diri sendiri yang dulu.. yang sekarang pun kelakar jugak.. tapi walau apa pun yang berlaku, aku bangga dengan diri aku sendiri. Aku benar-benar jadi apa yang aku patut jadi. Syukur. Kisah suka aku sentiasa berada dalam ingatan dan kisah duka aku sentiasa jadi teladan yang tak akan aku ulang,. Dua2 amat bermakna.

Alhamdulillah bulan 9 nanti aku akan kembali ke UPSI untuk konvo. Jemputlah datang bagi saya teddy bear dalam jambangan bunga ya ! muehehehe

Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Thursday, August 21, 2014

Cara Pakai Tudung Ruffle

Assalamualaikum

Sejak dulu lagi, kaum hawa memang tidak pernah terlepas pandang akan kepelbagaian  bio style tudung kan? Lepas satu, satu lagi keluar style baru. Daripada tudung bawal ke tudung awning, selendang, halfmoon, tudung instant, dan macam-macam lagi lah. Jenuh kalau nak senaraikan one by one. Bertuah jadi wanita, tidak bosan dalam fesyen, ada saja perubahan. :')

Support Gaza Shawl disini --- support-gaza-shawl-ekspresi-sokonganmu

Dan malam ni, Rara nak kongsi dengan pembaca tentang tudung ruffle yang tengah selesa berada di pasaran sekarang. Tudung ruffle ni adalah hasil inovasi daripada tudung bawal jer. Ada yang memang guna 100% material bawal, ada juga yang guna material lain. Yang istimewanya, tudung ruffle ada layer- beralun indah bila dipakai. Potongan tudung ni pula, macam tudung halfmoon, so tak perlu risau, tak mudah senget.

Terima kasih bff yang comel putih gebu Mariatul kerana sudi bagi gambar untuk Rara share kat blog ni. Tq Mar, jasamu ku kenang!

Jom belajar dengan gambar ni.

Cara Pakai Tudung Ruffle macam Shawl 

1. Pakai inner neck untuk tudung lebih kemas terletak & elak aurat terdedah
2. Letak atas kepala. (pun nak cakap ;p) 
3. Letak tudung tu 1 panjang...1 pendek.. yang bahagian pendek tu, biar lepas bahu. Kalau nak lebih kemas, pin kat situ. 
4. Ambil yang panjang, angkat ke sebelah
5. Pin kan dengan brooch kesayangan u all 
6. Dah siap pin :) *saje kan step ni! 
7. Siap ! Elok terbentuk... kan 

*8 Comelnya i. 
*9 I budak uduh. hahaha (Larikkkkkkkkkkkk) 

Baiklah...sekian saja tutorial cara pakai tudung ruffle. Selain daripada pakai cara shawl ni, boleh juga nak pakai cara tudung fareeda, tudung bawal, dan lain2 seperti yang dinyatakan di atas tadi. 

See you people ! 





Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Popular Posts