Join kawasan gadis cantik jejaka tampan

Tuesday, March 10, 2015

Apakah perbezaan pendidik dengan pengajar?

Assalamualaikum

Berdasarkan buku “ Beduk Diketuk” karya Pahrol Mohd Juoi, penulis telah memberikan perbezaan antara mengajar dan mendidik.  Menurut beliau, mengajar merupakan perkara yang berkaitan dengan memberitahu, memahamkan dan menyampaikan manakala mendidik merupakan perkara yang berkaitan dengan mengajak, mendorong, membimbing dan memantau.
 
Sebagai contoh, mengajar seseorang sembahyang.  Mengajar sembahyang ialah dengan menyampaikan ilmunya seperti sah, batal, rukun dan syarat dan hasilnya pelajar hanya tahu sembahyang.
 
Berlainan pula dengan mendidik sembahnyang.  Hal ini demikian kerana mendidik sembahyang lebih kepada mengajak.  Kita menjaid sebagai role-model kepada pelajar dalam mendidik.  Jika mereka salah kita betulkan dan jika mereka malas kita nasihatkan.  Oleh itu, pelajar akan mahu bersembahyang.
 
Oleh itu, kita sebagai orang yang dewasa dan juga bakal guru pelulah menjadi seorang pendidik yang mengajar bukannya menjadi pengajar sahaja.  Dengan mendidik akan menjadikan seseorang itu lebih memahami dan mengaplikasikan perkara  yang mereka pelajari dalam kehidupan seharian mereka.
 
TEKS ASAL :  ainzulaika91.blogspot.com
 
 
Rara tengah study.. untuk temuduga spp 
 
Memoir cikgu tuition rock - outdoor time !
 

Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Sunday, March 1, 2015

Fahami gaya bahasa badan seseorang

Assalamualaikum

Gaya bahasa bahasa badan adalah satu perkara yang penting dalam kehidupan seharian, ianya kadang kala lebih penting berbanding komunikasi lisan. Artikel asal adalah dari ;
http://www.akuinginsukses.com/16-cara-menggunakan-bahasa-tubuh-yang-baik/

Dibawah ini adalah beberapa bahasa tubuh yang perlu anda perhatikan ketika berbicara dengan seseorang :
1. Jangan silangkan kaki dan tangan anda.
Anda mungkin sudah sering mendengar bahwa menyilangkan tangan atau kaki dapat menunjukkan bahwa anda tertutup terhadap lawan bicara anda dan ini tidak menciptakan hubungan pembicaraan yang baik. Bukalah selalu posisi tangan dan kaki anda.

2. Lakukan kontak mata, namun bukan menatapnya.
Dengan melakukan kontak mata pada lawan bicara anda dapat membuat hubungan pembicaraan menjadi lebih baik dan anda dapat melihat apakah mereka sedang mendengarkan anda atau tidak. Namun juga bukan dengan menatapnya (terus menerus), karena akan membuat lawan bicara anda menjadi gelisah.
Jika anda tidak terbiasa melakukan kontak mata pada lawan bicara anda, memang anda akan merasakan ketidaknyamanan pada saat pertama kali. Namun lakukan saja terus dan anda akan terbiasa suatu saat nanti.

3. Buatlah jarak antara kedua kaki anda.

Memberi jarak antara kedua kaki (tidak dirapatkan) baik dalam posisi berdiri maupun duduk menunjukkan bahwa anda cukup percaya diri dan nyaman dengan posisi anda.

4. Santaikan bahu anda.
Ketika anda merasa tegang, anda akan merasakan juga ketegangan di kedua bahu anda. Biasanya terlihat dari posisi bahu yang sedikit terangkat dan maju ke depan. Cobalah untuk mengendurkan ketegangan dengan menggerakkan bahu anda dan mundurkan kembali posisinya ke belakang atau bersandar.

5. Mengangguk ketika lawan bicara anda sedang berbicara.
Mengangguk menandakan bahwa anda memang sedang mendengarkan. Namun bukan berarti anda mengangguk berlebihan (terus menerus dan cepat) layaknya burung pelatuk :), karena anda akan terlihat seperti dibuat-buat.

6. Jangan membungkuk, duduklah dengan tegak.
Membungkuk menandakan bahwa anda tidak bergairah, dan tegak disini maksudnya adalah tetap dalam koridor santai, tidak tegang.

7. Condongkan badan, namun jangan terlalu banyak.
Jika anda ingin menunjukkan bahwa anda tertarik dengan apa yang disampaikan oleh lawan bicara anda, condongkan sedikit tubuh anda ke arahnya. Namun jangan juga terlalu condong karena anda terlihat seperti akan meminta sesuatu.
Jika anda ingin menunjukkan bahwa anda cukup percaya diri dan santai, condongkan sedikit badan anda ke belakang. Namun juga jangan terlalu condong, karena anda akan terlihat arogan.


8. Tersenyum dan tertawa.
Bercerialah, jangan terlalu serius. Santai, tersenyum bahkan tertawa jika seseorang menceritakan sesuatu hal yang lucu. Orang akan cenderung mendengarkan anda jika anda terlihat sebagai orang yang positif. Namun juga jangan menjadi orang yang pertama kali tertawa jika anda sendiri yang menceritakan cerita lucu nya, karena anda akan terkesan gugup dan seperti minta dikasihani.
Tersenyumlah ketika anda berkenalan dengan seseorang, namun jangan pula tersenyum terus menerus karena anda akan dianggap menyimpan sesuatu dibalik senyuman anda.


9. Jagalah posisi kepala anda tetap lurus.
Jangan melihat ke bawah ketika anda berbicara dengan seseorang. Anda akan terlihat seperti tidak nyaman berbicara dengan lawan bicara anda dan juga terlihat seperti orang yang tidak percaya diri.

10. Jangan terburu-buru.
Ini bisa berlaku untuk apa saja. Bagi anda yang mempunyai kebiasaan berjalan dengan cepat, cobalah sesekali untuk memperlambat jalan anda. Selain anda akan terlihat lebih tenang dan penuh percaya diri, anda juga akan merasakan tingkat stress anda berkurang.

11. Hindari gerakan-gerakan yang menunjukkan bahwa anda gelisah.
Seperti menyentuh muka anda, menggoyang-goyangkan kaki anda atau mengetuk-ngetuk jari anda di atas meja dengan cepat. Gerakan-gerakan semacam itu menunjukkan bahwa anda gugup dan dapat mengganggu perhatian lawan bicara atau orang-orang yang sedang berbicara dengan anda.

12. Efektifkan penggunaan tangan anda.
Daripada anda menggunakan tangan anda untuk hal-hal yang dapat mengganggu perhatian lawan bicara anda, seperti disebutkan dalam point 11 diatas, lebih baik anda menggunakan tangan anda untuk membantu menjelaskan apa yang anda sampaikan.

13. Rendahkan gelas minuman anda.
Seringkali kita berbicara dengan seseorang sambil memegang gelas minum di depan dada kita. Sikap ini agak kurang baik karena akan membuat ‘jarak’ yang cukup jauh antara anda dan lawan bicara anda. Rendahkan posisi gelas minuman anda, bahkan jika perlu anda memegangnya sampai di dekat kaki.

14. Jangan berdiri terlalu dekat.
Dalam artikel PENULIS ASAL  : Bagaimana Mengetahui Seseorang Sedang Berbohong, saya (PENULIS ASAL) sempat mengulas sedikit bahwa orang yang merubah posisinya menjadi terlalu dekat pada lawan bicaranya dapat menandakan bahwa ia sedang menyembunyikan sesuatu atau mempunyai maksud tertentu. Selain itu tentu saja akan membuat lawan bicaranya menjadi tidak nyaman. Jagalah selalu jarak ’privacy’ antara anda dan lawan bicara anda.

15. Berkaca.
Dalam buku-buku mengenai penjualan, saya sering menemukan tentang istilah berkaca ini. Pada intinya ketika 2 orang terkoneksi dan melakukan hubungan pembicaraan yang positif, mereka secara tidak sadar akan saling berkaca satu sama lain. Dalam arti anda akan sedikit meniru bahasa tubuh lawan bicara anda, begitu juga sebaliknya.

Anda dapat juga melakukan teknik berkaca yang proaktif (dengan sadar) untuk lebih meningkatkan kualitas hubungan anda dan lawan bicara anda. Sebagai contoh, jika lawan bicara anda sedikit mencondongkan badannya ke depan, anda dapat juga mencondongkan badan anda ke depan. Jika lawan bicara anda menaruh satu tangannya di atas meja, anda juga dapat melakukan hal yang sama. Namun tetap perlu diingat, jangan melakukan gerakan tiruan dengan jeda waktu yang sangat singkat dan hampir semua gerakan ditiru. Lawan bicara anda akan melihat suatu keanehan dan tampak seperti sirkus. :)


16. Jagalah selalu sikap anda.
Apa yang anda rasakan akan tersalur lewat bahasa tubuh dan dapat menjadi perbedaan yang besar terhadap kualitas hubungan anda dan lawan bicara anda. Tetaplah jaga sikap yang positif, terbuka dan santai.
Perlu diingat bahwa anda dapat merubah bahasa tubuh yang kurang baik, tentu saja selama anda memahami bahwa untuk menciptakan kebiasaan yang baru memerlukan sebuah proses. Jangan juga mencoba melakukan semua dengan sekaligus karena akan membuat anda bingung dan penat.

Fokus saja pada 2-3 bahasa tubuh yang menjadi prioritas anda dan perbaiki terus menerus selama 3-4 minggu. Setelah waktu tersebut anda akan menciptakan suatu kebiasaan yang baru. Kemudian anda dapat melanjutkannya lagi untuk 2-3 bahasa tubuh berikutnya. 




Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Sunday, February 1, 2015

Butik Vendor Popular di Kota Bharu | @byFINIFAUZI VENDOUR Boutique

Assalamualaikum

Hai semua anda bersama saya @masturarara  ! Hari ini kita akan membicarakan tentang satu topik yang hangat, yang sering disebut-sebut oleh komuniti peniaga atau businessman/businesswomen di Malaysia ini...Iaitu ? Vendour Boutique.. (feeling emcee sangat aku..emm emm)

Apa itu vendour boutique/ Butik Vendor? Ramai yang belum faham konsep butik vendor ni kan. Sebenarnya begini.. Sesebuah butik itu dipanggil vendour boutique sekiranya mereka membuka peluang perniagaan kepada peniaga-peniaga lain untuk berniaga di butik milik mereka.

Begitu lah dengan butik vendor @byfinifauzi ini. Alhamdulillah, konsep vendor butik ini sangat bagus, seperti mana objektif pembukaan butik vendor itu sendiri iaitu untuk membantu peniaga lain memasarkan produk mereka menggunakan medium offline di butik, selain menggunakan platform online masing-masing..  Dengan kata mudah, sekiranya anda se0rang peniaga online yang belum mempunyai kedai atau butik sendiri, anda b0leh memulakan langkah pertama untuk memajukan perniagaan anda dengan menjadi vendor di butik yang berkonsepkan vendor butik seperti byFiniFauzi Vendor Boutique ini. 

Di @byfinifauzi Vendor boutique, vendor (penjual lain) boleh meletakkan produk mereka di butik ini dengan beberapa syarat yang sangat mudah,. Sewa yang dikenakan pula amat memahami vendor- vendor, serendah RM50 sahaja sebulan bergantung kepada produk yang diletakkan. Sangat mudah dan berbaloi jika dibandingkan dengan butik vend0r yang lain.

Peniaga yang berminat untuk menjadi vendor di Butik byFiniFauzi, anda bolehlah hubungi contact di bawah :) Bagi kaki shopping, boleh lah berkunjung ke butik ini di alamat di bawah. Ajak ramai-ramai kasi gempak sikit selfie nanti. :) Klu lokasi : Berdekatan Parkson dan Pasar Siti Khadijah, Sebelah bangunan TNB Kelantan, dan betul-betul belakang zon ria KB. 


by FINIFAUZI VENDOUR BOUTIQUE

Beralamat di :
 Tingkat 1, Lot 391 dan 425 Seksyen 7 Jalan Pasar Buluh Kubu 15000 Kota Bharu Kelantan.
No telefon : 0148183992
Instagram : @byfinifauzi 


Here.. tingkat atas tau. Bawah tu restoren milik keluarga Fini. Kebiasaanya, sebelum atau selepas pengunjung makan di restoren tingkat bawah, mereka akan naik untuk shopping di butik byFINI FAUZI ! Jadi boleh dikatakan, pengunjung butik +byFini Fauzi  tidak pernah putus. Alhamdulillah.. 


Butik ini masih baru, namun sudah mempunyai beberapa vendor dan ramai pelanggan. Antara pakaian yang terdapat di @byfinifauzi  vendor boutique adalah ; Pakaian wanita, kanak-kanak, aksesori dan sebagainya.. semua fashion baru, tak ada yang ketinggalan zaman tau. 


Handmade products juga ada disini... very cool ! Tempat letak pin ada, bantal santai-santai, handsock muslimah bergaya, wide shawl terbaru dan lain-lain. Harga ? Jangan risau... harga kasih sayang katanya !


Dah beberapa kali Rara datang butik @byfinifauzi ini. Al maklumlah, lokasinya terletak di tengah-tengah bandar. Sambil keluar menguruskan hal-hal peribadi atau kerja, boleh lah datang butik ini sambil membeli barang-barang yang terbaru. 

Disini Rara lampirkan beberapa keping gambar.. khas untuk u olls berkenalan dan cuci mata di @byfinifauzi VEND0R B0UTIQUE ini.


Staff sibuk melayan tetamu yang datang shopping :) 


Ruang santai.. b0leh selfie, lepak dengan rakan-rakan mahupun keluarga. Terbaru, (tak sempat ambil gambar) by FINIFAUZI Vendor Boutique telah memperkenalkan konsep baru di butik mereka iaitu cafe-boutique ! Wahhh... tak sabar nak shopping sambil minum-minum dengan kesayangan ! Dah la selesa, tak panas, pandangan mata pun tenang jer.. butik bersih dan kemas. 



BFF - by FINI FAUZI 
terbaik ah ! :) 


penat cuci mata? j0m isi perut dengan cookies, cake, coklat, dan sebagainya 


Minuman sejuk ? ada.. yogurt? ada.. apa lagi.. Haaa kalau anda ada produk makanan atau minuman, jom lah jadi vendor disini ! pasti meriah !


See... sengaja snap ruang kosong... serendah RM50 jer sewa untuk jadi vendor. Sebulan.

Ahlan wasahlan 

Alhamdulillah di butik ini,kita b0leh lihat, pr0duk yang dijual lengkap dari hujung rambut ke hujung kaki. Jubah, Dress, Flower crown, kasut, handbag berjenama, sandal, alat kosmetik dan penjagaan alat kesihatan dan kecantikan, makanan, minuman sedap-sedap semua ada.. senang  kan macam ni, tak perlu susah-susah survey banyak-banyak kedai, dengan parking lagi, ala malas sikit jadinya. Kat butik ini, just named it, u can get it dear :) 

by FINIFAUZI VENDOUR BOUTIQUE

Beralamat di :
 Tingkat 1, Lot 391 dan 425 Seksyen 7 Jalan Pasar Buluh Kubu 15000 Kota Bharu Kelantan.
No telefon : 0148183992
Instagram : @byfinifauzi 


Minta maaf kalau sakit mata. butang huruf 0 r0sak, jadi saya guna n0mb0r k0s0ng. Seksa rasa. haha. 


Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Wednesday, January 28, 2015

Wide Shawl Terbaru di Pasaran ! Wide Shawl Bunga Sulam

Assalamualaikum

Wide Shawl Terbaru di Pasaran ! Wide Shawl Bunga Sulam |   Fen0mena wide shawl ni dah lama keluar kan, sejak kali pertama dikeluarkan di Malaysia iaitu wide shawl plain, wide shawl terus diminati sehingga sekarang. Dengan in0vasi penggiat fesyen, wide shawl kini b0leh didapati dalam pelbagai jenis dan sudah pun mempunya c0rak-c0rak yang menarik.

Asas pada sehelai wide shawl adalah, penggunaan fabrik c0tt0n (atau campuran c0tt0n) yang sangat selesa digunakan, ringan dan mudah dibasuh serta kain yang tidak terlalu tebal untuk memudahkan pengudaraan keluar masuk melalui fabrik tersebut. Sebab itulah wide shawl digemari 0leh hijabis-hijabis serata dunia ; tidak panas ! :)

Selain itu, wide shawl juga merupakan satu paten yang lebar dan labuh yang mana sesuai untuk semua peringkat fashi0n muslimah. Kelebihan kain yang tidak panas tadi pula memb0lehkan wide shawl dilipat untuk dikecilkan/disingkatkan untuk keselesaan dan saiz muslimah itu sendiri... Itulah keistimewaan lain bagi tudung wide shawl ini ; mudah diuruskan! :) Banyak lagi keistimewaan wide shawl ini, jika anda se0rang muslimah bertudung atau baru-baru belajar untuk berhijab, j0m cuba wide shawl hari ini.

TERBARU, wide shawl muncul dengan m0tif bunga 'matahari' yang disulam/dikait dengan kemas ! Wide shawl paten ini baru dirasmikan 0leh peniaga-peniaga di pasaran 0ffline dan 0nline termasuk 0nline sh0p IRRARA LABEL!

RARA
nude 

Wide Shawl Bunga Sulam  ini didatangkan dengan jenis crumple (berkedut) dan sangat menarik perhatian para hijabista.

green turq0ise 

Alhamdulillah, IRRARA LABEL merupakan antara reseller yang terawal mendapatkan st0ck WIDE SHAWL BUNGA SULAM ini. Yayyyy !

pink 

br0wn

grey 
Bagi muslimah yang berminat untuk mendapatkan wide shawl bunga sulam ini. b0leh lah mula membuat pesanan sekarang. Save n0 whatsapp kami : 01127799383. Pesanan anda pasti di resp0n segera :) 

-Material : C0tt0n + Acrylic

Kelebihan : 
*Tidak perlu seterika 
*Labuh dan b0leh disingkatkan mengikut kesesuaian 
*B0leh basuh pakai mesin 
*Rare ! up t0 date sangat !

Harga : RM25 termasuk p0stage 
Harga b0r0ng : PM

0rder : 01127799383 (whatsapp) 


p/s : TERBARU ! Sedang direbut 0leh pengedar-pengedar ! Siapa cepat dia dapat keh ! 
-Jadi lah pemb0r0ng dan pengedar terlaris u 0lls ! 

Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Thursday, January 22, 2015

Senarai menu masakan yang boleh dicuba !

Assalamualaikum

Kalau anda seorang stalker tegar Rara, anda mesti perasan kerap kali jugaklah i update status ''Hari ni nak masak apa ek?? Idea please! " hahaha.. Serius babe, ekceli kita-kita yang pempuan ni kadang-kadang blur nak masak apa kat rumah..kan..tambah-tambah kita yang baru jer masuk alam 'surirumah' ni. Walaupun secara separuh masa sebab tak masak hari-hari, tapi tiap kali nak memasak mestilah nak cuba menu yang berlainan.. So hari-hari jugak lah kena fikir nak masak apa untuk makan ? 

Walaupun aku belum bersuami, tapi aku ni ada abang kat rumah.. dia punya tahap cerewet tu boleh tahan jugakla annoying dia. Kalau dalam seminggu ada rotate menu sama, membebel lah dia. 
Hape ko hengat haku bibik???  ^___^ 

Jadi disini, buat kegunaan diri sendiri yang boleh dikongsikan kepada kawan-kawan, i dah list out beberapa resepi yang boleh kita cuba. Sumber ni dari group whatsapp.. Rara join group resepi masakan gitewww. Makcik-makcik sangat rasa, tapi takpela. One day memang akan jadi makcik pun :) 

Senarai resepi masakan yang boleh dicuba ! 

Menu:
1. Ayam Panggang Bermadu
2. Udang Masak Serai Wangi
3. Ikan Siakap Kukus
4. Ikan Masak Berlada
5. Ikan Kerapu Masak Asam Manis
6. Ayam Masak Cendawan Ala Cina
7. Pajeri Nenas
8. Mee Hailam
9. Ketam Bertelur
10. Ayam Kepak Masak Minyak Bijan
11. Nehari (Kari Kambing Kashmir)
12. Ikan Tiga Rasa
13. Ikan Pari Lemas!!!! (pun ada?)
14. Tandoori Kurau
15. Tom Yam
16. Nasi Ayam Hakka
17. Mee Rebus
18. Gulai Tempoyak Ikan Kembung
19. Ayam Golek Seri Pahang
20. Kari Kepala Ikan
21. Black Pepper Steak
22. Gulai Tempoyak Ikan Kembung
23. Asam Pedas Tumis (Melaka)
24. Soto Ayam
25. Nasi Paprik
26. Nasi Dagang
27. Mee Bandung Muar 
28. Gulai nenas ikan kering orang utara
29. Ayam Bercili masak ketumbar
30. Ayam Masak Lomak Cili Api Nogori Style

Done ! 30 menu masakan untuk sebulan. Hehe... TQ kawan-kawan yang sudi share. Walaupun tak semua menu ni aku pandai, tapi... ala apa ada hal.. google aje la. Kalau nak lagi senang, tanya jer kawan kat group tu. They olls sentiasa membantu i olls ni haa... hehe. Ok then, till we meet again. Bz bz. Huhu.



Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Popular Posts