Join kawasan gadis cantik jejaka tampan

Monday, June 8, 2015

Sepetang bersama Putery Memory

Assalamualaikum

Tempoh hari, diizinkan Allah untuk ber-dating dengan kawan blogger Putery Memori. Rara kalau boleh nak panggil dia Riri, tapi tu lah. Gedik sangat la semua nama orang kau nak jadikan kosakata macam nama kau. Haha... :) Rara...Riri... Ruru..Roro... emmm buruk yang lain tu.

Rara panggil dia Mar. Cantik nama dia kan. Teringat planet Marikh.

Mar ni rupanya tinggi ! Patutla dia jadi model catwalk. Hehe. Cantik memang tak payah cakaplah. Tengok dia ;




Rupanya Mar ni adik lagi, ce teka berapa umur dia ? tettttttttttttt.
Ini lah kali pertama kami jumpa selepas beberapa tahun berkawan di facebook. Hehe. Walaupun ketinggian kami tidak sama, tapi ada jugak lah persamaan antara kami iaitu ;

Dia juga pelajar kaunseling. Eh sama la kita.. hehe.. Cuma bezanya, dia kaunselor terbuka. Rara kaunselor sekolah. *doakan kami cepat posting*
Hidup kaunselor !!

Beberapa minggu lepas si Mar ni ada masuk majalah mingguan wanita. Gigih kak Rara kau pegi beli majalah kat stesen minyak semata2 nak baca kisah dia. gitewww. #support . Tahniah Mar. Selamat maju jaya dalam apa pun bidang yang diceburi. Ada masa jumpa lagi ya ;')

Lawat blog Mar 



Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Thursday, May 7, 2015

Cara menjaga kesihatan semasa musim panas

Assalamualaikum

Selepas musim banjir di pantai timur beberapa bulan yang lepas, negara menghadapi musim panas yang agak memberi kesan kepada kelangsungan aktiviti hampir setiap orang. Oleh itu, amat penting bagi semua orang untuk mengetahui cara untuk kekal sihat ketika musim panas ini. Al maklumlah, jika musim panas, semua orang mengalami kualiti kesihatan yang agak merosot seperti sakit kepala, sakit tekak, batuk-batuk dan sebagainya. Oleh sebab itu, semua orang perlu peka untuk menjaga kesihatan terutama di waktu yang kritikal ini.

Di sini Rara kongsikan cara untuk menjaga kesihatan semasa musim panas iaitu ;

1. Banyakkan minum air putih atau air suam
2. Minum minuman isotonik
3. Lebihkan masa berada di dalam rumah dan hadkan aktiviti di luar
4. Pakai topi atau payung
5. Buka kipas atau penghawa dingin
6. Pakai pakaian yang ringan,berwarna terang dan longgar
7. Tidak duduk di dalam kenderaan bertutup tanpa aircond
8. Pakai losyen pelindung UV SPF 30 ke atas
9. Kurangkan minum minuman kafien, alkohol dan bergula.




Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Tuesday, May 5, 2015

Siapa Nilam Himawari ?

Assalamualaikum

Nama Nilam Himawari kian menjadi familiar dalam kalangan pengguna laman social facebook dan blog terutamanya.Tertarik dengan nama komersial beliau NILAM HIMAWARI membuatkan saya terus menaip dengan perasaan teruja…  

Siapa Nilam Himawari ?

NILAM HIMAWARI  (NIL) atau nama penuhnya Nilam Syapina Binti Rahmad,20 merupakan seorang blogger dan penulis cerpen juga novel yang usianya masih muda namun bakat penulisannya sangat 'amazing'. Melalui  blog beliau http://Nilamhimawari.blogspot.com/ ,saya berpendapat gadis periang ini berdepan dengan pelbagai cabaran dalam kehidupannya sehinggakan  beliau suka untuk berkongsi saat-saat tersebut dengan pembaca sebagai pengajaran dan teladan. 

Selfie seorang Nilam. hehe

Blog Nilam Himawari -  http://Nilamhimawari.blogspot.com/

‘’Nil mula menulis sejak 2009 semasa form 2. Nil tulis blog untuk diri sendiri, Nil cuba cerita mengenai kehidupan Nil yang penuh dengan ujian 1 per satu ni. Nil harap, sedikit sebanyak pembaca boleh jadikan pengajaran dan teladan melalui kisah hidup Nil.’’

 ‘’Permulaan Nil dalam bidang penulisan blog, pada mulanya Nil hanya mengenali blog abang angkat Nil sahaja. Tak tahu pula dunia blog ni sangat luas sehinggalah jumpa blog lyssa,.Nil pernah dating dengan Lyssa tau, lepas tu Nil mula sedar yang blog Nil mula dikenali.. Opsss tertumpang glamor Lyssa pulak. Apa-apa pun, glamor tak penting, yang penting niat kita dalam blogging ni biar jelas Lepas dikenali tu lah Nil start deko blog Nil.. namun disebabkan Nil jenis otak seminit dan tak berpendirian tetap, blog Nil diubah diubah sehinggalah pembaca setia pon dah tak dpt tahu Nil di mana .. sehinggalah Nil muncul kembali. Rugi jugak sebab follower dulu agak banyak. Blog Nil dulu lebih kepada cute-cute  tapi sekarang disebabkan semakin matured Nil cuba ubah cara Nil dan Nil tak mahu terlalu tonjolkan diri, Nil hanya nak pembaca setia dan Nil puas dengan penulisan  dan cara Nil tulis’’

Sangat berbakat dalam bidang sastera

"Nil sangat sukakan bidang  sastera dan teater. Oleh itu di sekolah Nil sangat aktif dalam persembahan syair, deklamasi sajak .. nyanyian.. dan semualah bidang sastera. Bidang sastera juga boleh diekspresikan melaluipenulisan, sebab itulah Nil suka tulis cerpen dan novel ! "

   Pencapaian Nilam Himawari di dalam bidang penulisan blog dan cerpen/novel

Blogger Pilihan Utusan Malaysia 

Penulisan blog dan karya cerpen gadis muda ini pernah dipaparkan di Majalah Remaja, Akhbar Utusan Malaysia, Majalah Yezz dan jangan tidak tahu, rupanya Nil ini mempunyai suara yang merdu juga, pernah dapat tempat ke 3 dalam pertandingan karaoke 

‘’Novel sulung Nil diiktiraf oleh penerbit Karytos Creative, InsyaAllah novel  Nil akan di adaptasi menjadi drama tv  tidak lama lagi..Tapi Nil tak boleh beri kepastian tarikh dan masa sebab semua masih dalam rancangan dan perlu melalui beberapa peringkat lagi.. So tajuk pun Nil rahsiakan dulu ya...InsyaAllah, doakan Nil ! ‘’

Majalah 

Good luck dik Nilam, untuk pengetahuan Nil, Kak Rara masa form 2 dulu belum kenal lagi FB.. apatah lagi blog. hihiii.Kagum dengan adik kita ni. Muda-muda dah ada bakat menulis.. lebih kagum akan kerajinan Nil menaip. Wah ! Semoga terus melakar nama sebagai penulis ya, bakat dah ada ni. Kembangkan dan guna kepada jalan yang benar... gitewww. 

Kepada rakan-rakan followers, kalau nak berkenalan dengan Nil, boleh lah berkenalan di ;

bloggerNilam@rocketmail.com atau 
twitter : @bloggerNilamhimawari ,
 instagram : Nilamhimawari , 
blog www,Nilamhimawari.blogspot.com

.
.
.
.

Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Tuesday, March 10, 2015

Apakah perbezaan pendidik dengan pengajar?

Assalamualaikum

Berdasarkan buku “ Beduk Diketuk” karya Pahrol Mohd Juoi, penulis telah memberikan perbezaan antara mengajar dan mendidik.  Menurut beliau, mengajar merupakan perkara yang berkaitan dengan memberitahu, memahamkan dan menyampaikan manakala mendidik merupakan perkara yang berkaitan dengan mengajak, mendorong, membimbing dan memantau.
 
Sebagai contoh, mengajar seseorang sembahyang.  Mengajar sembahyang ialah dengan menyampaikan ilmunya seperti sah, batal, rukun dan syarat dan hasilnya pelajar hanya tahu sembahyang.
 
Berlainan pula dengan mendidik sembahnyang.  Hal ini demikian kerana mendidik sembahyang lebih kepada mengajak.  Kita menjaid sebagai role-model kepada pelajar dalam mendidik.  Jika mereka salah kita betulkan dan jika mereka malas kita nasihatkan.  Oleh itu, pelajar akan mahu bersembahyang.
 
Oleh itu, kita sebagai orang yang dewasa dan juga bakal guru pelulah menjadi seorang pendidik yang mengajar bukannya menjadi pengajar sahaja.  Dengan mendidik akan menjadikan seseorang itu lebih memahami dan mengaplikasikan perkara  yang mereka pelajari dalam kehidupan seharian mereka.
 
TEKS ASAL :  ainzulaika91.blogspot.com
 
 
Rara tengah study.. untuk temuduga spp 
 
Memoir cikgu tuition rock - outdoor time !
 

Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Sunday, March 1, 2015

Fahami gaya bahasa badan seseorang

Assalamualaikum

Gaya bahasa bahasa badan adalah satu perkara yang penting dalam kehidupan seharian, ianya kadang kala lebih penting berbanding komunikasi lisan. Artikel asal adalah dari ;
http://www.akuinginsukses.com/16-cara-menggunakan-bahasa-tubuh-yang-baik/

Dibawah ini adalah beberapa bahasa tubuh yang perlu anda perhatikan ketika berbicara dengan seseorang :
1. Jangan silangkan kaki dan tangan anda.
Anda mungkin sudah sering mendengar bahwa menyilangkan tangan atau kaki dapat menunjukkan bahwa anda tertutup terhadap lawan bicara anda dan ini tidak menciptakan hubungan pembicaraan yang baik. Bukalah selalu posisi tangan dan kaki anda.

2. Lakukan kontak mata, namun bukan menatapnya.
Dengan melakukan kontak mata pada lawan bicara anda dapat membuat hubungan pembicaraan menjadi lebih baik dan anda dapat melihat apakah mereka sedang mendengarkan anda atau tidak. Namun juga bukan dengan menatapnya (terus menerus), karena akan membuat lawan bicara anda menjadi gelisah.
Jika anda tidak terbiasa melakukan kontak mata pada lawan bicara anda, memang anda akan merasakan ketidaknyamanan pada saat pertama kali. Namun lakukan saja terus dan anda akan terbiasa suatu saat nanti.

3. Buatlah jarak antara kedua kaki anda.

Memberi jarak antara kedua kaki (tidak dirapatkan) baik dalam posisi berdiri maupun duduk menunjukkan bahwa anda cukup percaya diri dan nyaman dengan posisi anda.

4. Santaikan bahu anda.
Ketika anda merasa tegang, anda akan merasakan juga ketegangan di kedua bahu anda. Biasanya terlihat dari posisi bahu yang sedikit terangkat dan maju ke depan. Cobalah untuk mengendurkan ketegangan dengan menggerakkan bahu anda dan mundurkan kembali posisinya ke belakang atau bersandar.

5. Mengangguk ketika lawan bicara anda sedang berbicara.
Mengangguk menandakan bahwa anda memang sedang mendengarkan. Namun bukan berarti anda mengangguk berlebihan (terus menerus dan cepat) layaknya burung pelatuk :), karena anda akan terlihat seperti dibuat-buat.

6. Jangan membungkuk, duduklah dengan tegak.
Membungkuk menandakan bahwa anda tidak bergairah, dan tegak disini maksudnya adalah tetap dalam koridor santai, tidak tegang.

7. Condongkan badan, namun jangan terlalu banyak.
Jika anda ingin menunjukkan bahwa anda tertarik dengan apa yang disampaikan oleh lawan bicara anda, condongkan sedikit tubuh anda ke arahnya. Namun jangan juga terlalu condong karena anda terlihat seperti akan meminta sesuatu.
Jika anda ingin menunjukkan bahwa anda cukup percaya diri dan santai, condongkan sedikit badan anda ke belakang. Namun juga jangan terlalu condong, karena anda akan terlihat arogan.


8. Tersenyum dan tertawa.
Bercerialah, jangan terlalu serius. Santai, tersenyum bahkan tertawa jika seseorang menceritakan sesuatu hal yang lucu. Orang akan cenderung mendengarkan anda jika anda terlihat sebagai orang yang positif. Namun juga jangan menjadi orang yang pertama kali tertawa jika anda sendiri yang menceritakan cerita lucu nya, karena anda akan terkesan gugup dan seperti minta dikasihani.
Tersenyumlah ketika anda berkenalan dengan seseorang, namun jangan pula tersenyum terus menerus karena anda akan dianggap menyimpan sesuatu dibalik senyuman anda.


9. Jagalah posisi kepala anda tetap lurus.
Jangan melihat ke bawah ketika anda berbicara dengan seseorang. Anda akan terlihat seperti tidak nyaman berbicara dengan lawan bicara anda dan juga terlihat seperti orang yang tidak percaya diri.

10. Jangan terburu-buru.
Ini bisa berlaku untuk apa saja. Bagi anda yang mempunyai kebiasaan berjalan dengan cepat, cobalah sesekali untuk memperlambat jalan anda. Selain anda akan terlihat lebih tenang dan penuh percaya diri, anda juga akan merasakan tingkat stress anda berkurang.

11. Hindari gerakan-gerakan yang menunjukkan bahwa anda gelisah.
Seperti menyentuh muka anda, menggoyang-goyangkan kaki anda atau mengetuk-ngetuk jari anda di atas meja dengan cepat. Gerakan-gerakan semacam itu menunjukkan bahwa anda gugup dan dapat mengganggu perhatian lawan bicara atau orang-orang yang sedang berbicara dengan anda.

12. Efektifkan penggunaan tangan anda.
Daripada anda menggunakan tangan anda untuk hal-hal yang dapat mengganggu perhatian lawan bicara anda, seperti disebutkan dalam point 11 diatas, lebih baik anda menggunakan tangan anda untuk membantu menjelaskan apa yang anda sampaikan.

13. Rendahkan gelas minuman anda.
Seringkali kita berbicara dengan seseorang sambil memegang gelas minum di depan dada kita. Sikap ini agak kurang baik karena akan membuat ‘jarak’ yang cukup jauh antara anda dan lawan bicara anda. Rendahkan posisi gelas minuman anda, bahkan jika perlu anda memegangnya sampai di dekat kaki.

14. Jangan berdiri terlalu dekat.
Dalam artikel PENULIS ASAL  : Bagaimana Mengetahui Seseorang Sedang Berbohong, saya (PENULIS ASAL) sempat mengulas sedikit bahwa orang yang merubah posisinya menjadi terlalu dekat pada lawan bicaranya dapat menandakan bahwa ia sedang menyembunyikan sesuatu atau mempunyai maksud tertentu. Selain itu tentu saja akan membuat lawan bicaranya menjadi tidak nyaman. Jagalah selalu jarak ’privacy’ antara anda dan lawan bicara anda.

15. Berkaca.
Dalam buku-buku mengenai penjualan, saya sering menemukan tentang istilah berkaca ini. Pada intinya ketika 2 orang terkoneksi dan melakukan hubungan pembicaraan yang positif, mereka secara tidak sadar akan saling berkaca satu sama lain. Dalam arti anda akan sedikit meniru bahasa tubuh lawan bicara anda, begitu juga sebaliknya.

Anda dapat juga melakukan teknik berkaca yang proaktif (dengan sadar) untuk lebih meningkatkan kualitas hubungan anda dan lawan bicara anda. Sebagai contoh, jika lawan bicara anda sedikit mencondongkan badannya ke depan, anda dapat juga mencondongkan badan anda ke depan. Jika lawan bicara anda menaruh satu tangannya di atas meja, anda juga dapat melakukan hal yang sama. Namun tetap perlu diingat, jangan melakukan gerakan tiruan dengan jeda waktu yang sangat singkat dan hampir semua gerakan ditiru. Lawan bicara anda akan melihat suatu keanehan dan tampak seperti sirkus. :)


16. Jagalah selalu sikap anda.
Apa yang anda rasakan akan tersalur lewat bahasa tubuh dan dapat menjadi perbedaan yang besar terhadap kualitas hubungan anda dan lawan bicara anda. Tetaplah jaga sikap yang positif, terbuka dan santai.
Perlu diingat bahwa anda dapat merubah bahasa tubuh yang kurang baik, tentu saja selama anda memahami bahwa untuk menciptakan kebiasaan yang baru memerlukan sebuah proses. Jangan juga mencoba melakukan semua dengan sekaligus karena akan membuat anda bingung dan penat.

Fokus saja pada 2-3 bahasa tubuh yang menjadi prioritas anda dan perbaiki terus menerus selama 3-4 minggu. Setelah waktu tersebut anda akan menciptakan suatu kebiasaan yang baru. Kemudian anda dapat melanjutkannya lagi untuk 2-3 bahasa tubuh berikutnya. 




Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Popular Posts